6 Μαρτίου 2014 Ημέρα κατά της σχολικής βίας
Στην ακόλουθη παρουσίαση μπορείτε να δείτε ένα αντιπροσωπευτικό τμήμα του έργου που παρήγαγε η σχολική μονάδα στο ευρύτερο πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού σχεδιασμού αρχικά από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και ειδικά από το τέλος του Ιανουαρίου όταν ο Σύλλογος Διδασκόντων συνήλθε, κατέθεσε υλικο-σκέψεις-προτάσεις υλοποίησης δραστηριοτήτων και κατήρτισε ένα σχέδιο δράσης επιμερίζοντας τις ενότητες του θεματικού άξονα. Για το σκοπό αυτό σχεδίασε ένα μικρό project με καταληκτικό στόχο την οργάνωση μιας εκδήλωσης με αφορμή την ημέρα κατά της σχολικής βίας αλλά πρωτίστως τη θετική εμπλοκή των παιδιών. Ορίστηκε μια τριμελής επιτροπή την οποία αποτέλεσαν οι εκπαιδευτικοί: Μήνος Εμμανουήλ, Παπανδρουλάκη Κάλλια και Τσιφλίδου Σίσσυ με σκοπό τον προγραμματισμό και τον συντονισμό των δράσεων.
Έτσι, μετά από γόνιμη συζήτηση, αποφασίσαμε πως οι θεματικές ενότητες θα ήταν οι ακόλουθες τέσσερις:
- Αρχικά θα ανιχνεύαμε τις υπάρχουσες αντιλήψεις των παιδιών πάνω σε θεμελιώδη ζητήματα όπως αυτό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
- Στη μεγάλη θεματική ενότητα του ορισμού και της κατανόησης του φαινομένου θα επιδιώκαμε το να αντιληφθούν τα παιδιά το τι σημαίνει σχολικός εκφοβισμός πώς αυτός ορίζεται και βεβαίως πώς προσδιορίζεται.
- Στην τρίτη θεματική ενότητα προσδοκούσαμε σε αλλαγή αρνητικών ή ενδυνάμωση θετικών στάσεων και συμπεριφορών αφού ο κύριος στόχος μας δεν ήταν απλά να αποτυπώσουμε το φαινόμενο και να εξαντλήσουμε τη δράση στον ορισμό και τις καταγραφές περιπτώσεων που αφορούν στη σχολική βία αλλά πρωτίστως να αναδείξουμε και να καλλιεργήσουμε πνεύμα αποδοχής, φιλίας, σεβασμού και συνεργασίας.
- Και στην τελευταία θεματική ενότητα, το επιστέγασμα θα λέγαμε της όλης προσπάθειας δε θα ήταν άλλο από το συμβόλαιο καλής συνεργασίας της τάξης το οποίο θα έθετε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, μετρήσιμους σε τακτά χρονικά διαστήματα από τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τη σχολική μονάδα, μια δραστηριότητα που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.
Οι πηγές ήταν κυρίως ο μεγάλος ιστότοπος της ευρωπαϊκής ένωσης, το Europe?s antibullying campaign και της Διεθνούς Ολυμπιακής Εκεχειρίας σε συνεργασία με την Unicef, του Παρατηρητηρίου, έναν ιστότοπο που για πρώτη φορά φέτος δημιούργησε το Υπουργείο Παιδείας και λειτουργεί ως σημείο αναφοράς καθώς εκεί περιλαμβάνονται όλοι οι άλλοι, το Δίκτυο Κατά της Βίας στο Σχολείο και βεβαίως την ΕΨΥΠΕ. Επίσης επιλέξαμε προγράμματα Αγωγής υγείας που έχουν υλοποιηθεί με θέμα το σχολικό εκφοβισμό καθώς και επιλεγμένο αναγνωστικό υλικό πάνω στο οποίο οι εκπαιδευτικοί του σχολείου σχεδίασαν επιλεκτικά και σύμφωνα με την ηλικία των παιδιών φιλαναγνωστικές δραστηριότητες. Η Ε΄Τάξη κατέθεσε υλικό που παρήγαγε σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Σταθμός και το οποίο εκπονήθηκε ειδικά για την Ε΄ Τάξη των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου μας και έχει σαν θέμα την πρόληψη της επιθετικότητας. Βασικός στόχος η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης των παιδιών, το να μπορούν δηλαδή με έναν τρόπο να μπαίνουν στη θέση του άλλου.
Είναι τώρα θέμα χρόνου και συστηματικής παρακολούθησης το να μετρηθεί η αποτελεσματικότητα όλων αυτών των δράσεων. Η ενασχόληση με τον σχολικό εκφοβισμό, όπως καθένας αντιλαμβάνεται, δεν εξαντλείται τον μήνα Μάρτιο. Στην ατζέντα της σχολικής ζωής έρχονται συνεχώς ευκαιρίες είτε από ημέρες-αφιερώματα όπως η παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων του παιδιού ή των προσφύγων, από τις επετειακές μας εκδηλώσεις, το αναλυτικό μας πρόγραμμα, ακόμα -ίσως και κυρίως- περιστατικά που φέρνουν τα ίδια τα παιδιά στην τάξη από τις ίδιες τους τις καθημερινές πρακτικές και δίνουν συχνά την αφορμή για συζήτηση.
Ευχαριστούμε θερμά τους μαθητές και μαθήτριές μας για το έργο τους, την έκδηλη προθυμία τους και τις φροντισμένες και καλαίσθητες παρουσιάσεις τους σε όλα τα επίπεδα. (H έκθεση των έργων των παιδιών εγκαινιάσθηκε το απόγευμα της εκδήλωσης και θα διατηρηθεί για αρκετό καιρό στον διάδρομο του α΄ορόφου).
Ευχαριστίες απευθύνουμε στους ομιλητές της εκδήλωσής μας, τον σχολικό μας σύμβουλο κ. Νικόλαο Σαλτερή για την καίρια τοποθέτηση του φαινομένου σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και την κ. Κατσαφλιάνη Ιωάννα, ψυχολόγο του Κέντρου Πρόληψης Σταθμός, για τη διεξοδική ανάλυση του φαινομένου καθώς και την εστίαση σε περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού αλλά και τη συσχέτισή τους με το ενδοοικογενειακό και ευρύτερο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον. Οι παρατηρήσεις των γονέων, οι οποίες ανέδειξαν το ενδιαφέρον και την ανησυχία τους για το φαινόμενο αυτό, άνοιξαν στο τέλος των ομιλιών έναν πολύ γόνιμο διάλογο στον οποίο επισημάνθηκε η συμβολή του οικογενειακού περιβάλλοντος στον τρόπο που χτίζεται το προφίλ του κάθε χαρακτήρα αλλά και η σημασία των δραστηριοτήτων πρόληψης τόσο σε επίπεδο ανάληψης πρωτοβουλιών της σχολικής μονάδας όσο και σε κρατικό επίπεδο.
Θερμά ευχαριστούμε και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, πάντα αρωγό στο εκπαιδευτικό μας έργο, για τις ανθοδέσμες που πρόσφερε ομάδα μαθητών στους ομιλητές μας στο τέλος της εκδήλωσης καθώς και την προσφορά καφέ-αναψυκτικών-σνακ στο χώρο της αίθουσας του ολοήμερου για όλους τους παρευρισκομένους.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου
[Επιμέλεια παρουσίασης: Τσιφλίδου Σίσσυ]