Εκπαιδευτικοί: Μινάρδου Εύη (Γ΄ Τάξη)
Τσιφλίδου Σίσσυ (Δ΄ Τάξη)
Ο κύριος στόχος της φετινής εκδήλωσης υπήρξε το να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοήσουν το πώς οι άνθρωποι εκείνης της περιόδου βίωσαν τη φρικαλεότητα του πολέμου. Κυρίως τι είναι αυτό που ένα παιδί της ηλικίας τους, αλλά και η οικογένεια του, στερείται τόσο σε βιολογικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Την περσινή χρονιά δουλέψαμε με τη βοήθεια λογοτεχνικών έργων, όπως "Το άδειο μπουκάλι" της Ειρήνης Μάρρα. Φέτος εργαστήκαμε πάνω στα ημερολόγια πολέμου και συγκεκριμένα πάνω στο "Ημερολόγιο της Μαργαρίτας" της Μαρίας Μανωλάκου, ένα κείμενο αυθεντικό, μια μαρτυρία της κατοχικής Πάτρας που αποτυπώνει γλαφυρά γεγονότα, σκέψεις και συναισθήματα. Τα παιδιά δούλεψαν ομαδικά και συνέθεσαν με δική τους επιλογή κειμένων τα δρώμενα. Μέσα από κατάλληλες θεατρικές τεχνικές μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με το κείμενο και να οικειοποιηθούν έννοιες όπως η στέρηση και ο υποσιτισμός αλλά και η εκμετάλλευση του αδύναμου με το στήσιμο της μαύρης αγοράς των τροφίμων. Ένας δεύτερος στόχος ήταν η γραμμική παρουσίαση των γεγονότων, ένα είδος θεατρικού αναλόγιου που θα έφτανε μέχρι και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στο χρονικό του πολέμου φαίνεται πως για την Ελλάδα μας ο μήνας Οκτώβριος είχε μια ιδιαίτερη σημασία, αφού ο πόλεμος κηρύχτηκε την 28η Οκτωβρίου του 1940 και τελείωσε με την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την Αθήνα στις 2 Οκτωβρίου του 1944.
Δυστυχώς, όμως, δεν τελείωσε, γιατί ο εμφύλιος πόλεμος που ακολούθησε το Δεκέμβριο του 1944 βρήκε την Αθήνα να ζει τον φρικτό εφιάλτη του εμφύλιου σπαραγμού: φρικαλεότητες, θηριωδίες, μάχη σώμα με σώμα σε κάθε γωνιά της πρωτεύουσας! Φίλοι, αδέρφια, συγγενείς βρέθηκαν συχνά αντιμέτωποι σε έναν χωρίς προηγούμενο σπαραγμό. Λέγεται πως οι νεκροί του εμφυλίου που έληξε το 1949 ξεπέρασαν κατά πολύ αριθμητικά τους νεκρούς της κατοχής!
Παγκοσμίως το τέλος του πολέμου σφραγίζει μια άλλη φρικαλεότητα: η ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας από τους Αμερικανούς πάνω σε άμαχο πληθυσμό στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. Μια πράξη ντροπής που χαράχτηκε στην καρδιά και τη μνήμη όλου του κόσμου και σηματοδότησε την αρχή του ψυχρού πολέμου στον πλανήτη. Στον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, τον υπεύθυνο της ομάδας του Άλαμο που την κατασκεύασε, απευθύνεται ο μεγάλος ανθρωπιστής ποιητής μας Νικηφόρος Βρεττάκος. Για να αποφευχθεί η πιθανότητα ενός νέου Παγκόσμιου πολέμου αλλά και για να βοηθηθούν τα κράτη στο να επιλύουν ειρηνικά τις διαφορές τους, ιδρύθηκε ο ΟΗΕ. Κάθε χρόνο απονέμεται και το Νόμπελ ειρήνης σε όποιον εργάζεται και διακρίνεται για τις προσπάθειές του γι΄αυτόν τον σκοπό.
Οι τάξεις εργάστηκαν διαθεματικά και πάνω στην ιστορία της ελληνικής σημαίας. Η Δ΄Τάξη πέρσι, η Γ΄Τάξη φέτος, δούλεψαν με το πρόγραμμα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου για τη σημαία μας με τίτλο: "Γαλανόλευκη η θωριά σου". Η Δ΄ Τάξη φέτος εργάστηκε πάνω στο βιβλίο της Ματούλας Τόλκα "Γαλανόλευκη σημαία". Με αφορμή ένα παραμύθι για τη σημαία μας τα παιδιά εικονογράφησαν σκηνές και ζωγράφισαν τη γαλανόλευκη. Στη συνέχεια και με αφορμή τις επόμενες αφηγήσεις, συζήτησαν για την κυρά της Ρω, τη Δέσποινα Αχλαδιώτη αλλά και το περιστατικό της κατοχής με το Μανώλη Γλέζο και τον Αλέξανδρο Σάντα, δυο ηρωικούς φοιτητές που κατέβασαν με κίνδυνο της ζωής τους τη γερμανική σημαία από το βράχο της Ακρόπολης. Μέσα από την όμορφη αφήγηση των ιστοριών τα παιδιά ανακάλεσαν μνήμες και εμπλούτισαν τις γνώσεις τους. Ένα μέρος των εργασιών των παιδιών εκτέθηκε στο διάδρομο της αίθουσας εκδηλώσεων του σχολείου μαζί με άλλες εργασίες και εποπτικό υλικό.
Α. Προετοιμασία της εκδήλωσης με τη βοήθεια των τεχνικών της δραματικής διερεύνησης
[Σχεδιασμός των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Δ΄Τάξης: Τσιφλίδου Σίσσυ]
Β. Τα παιδιά κατασκευάζουν μάσκες-σπίτια που εκφράζουν την πραγματικότητα ενός παιδιού σε καιρό ειρήνης και σε καιρό πολέμου.
Γ. Το τέλος της γραμμικής μας αφήγησης
Δ. Εργασίες για τη σημαία
