Δεν έχω ιδέα αν κάποιοι από εσάς έχετε ξανακούσει αυτήν την ιστορία... Το σίγουρο είναι πως στη Λέσχη μας την "έφερε το κύμα" μιας μικρής λαθρομετανάστριας από το προηγούμενο βιβλίο... Κι είπαμε να γνωρίσουμε αυτόν τον μικρό ήρωα που η περιπέτειά του έγινε αφορμή να γράψει ο Φραντσέσκο Ντ΄Αντάμο αυτό το υπέροχο βιβλίο.
"Η αληθινή ιστορία του Ικμπάλ, του δωδεκάχρονου αγοριού από το Πακιστάν που έγινε για όλο τον κόσμο το σύμβολο του αγώνα κατά της εκμετάλλευσης της παιδικής εργασίας. Η οικογένεια του τον παραχώρησε σε αντάλλαγμα ενός δανείου μόλις δεκαέξι δολαρίων. Υποχρεωμένος να δουλεύει σε ένα εργαστήριο χαλιών από το πρωί μέχρι το βράδυ, αλυσοδεμένος στο τελάρο που ύφαινε, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, όπως και χιλιάδες άλλα παιδιά στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, ο Ικμπάλ θα βρει τη δύναμη να επαναστατήσει, να καταγγείλει τη Μαφία των χαλιών, να οδηγήσει στη σύλληψη του αφεντικού του, συμβάλλοντας στην απελευθέρωση εκατοντάδων άλλων παιδιών-σκλάβων. Ένα μυθιστόρημα καταγγελίας, συγκινητικό αλλά και οργισμένο, που κάνει λόγο για την αξία της ελευθερίας και της μνήμης που οπωσδήποτε πρέπει να διατηρηθεί, γιατί χωρίς μνήμη δεν υπάρχει ελπίδα για το μέλλον"


Όταν κανείς διαβάζει τέτοιου είδους βιβλία-καταγγελίες δεν μπορεί παρά να φέρνει στο μυαλό τους στίχους του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου:
"Πώς μπορείτε λοιπόν να κοιμάστε;"
Σε αυτήν την τελευταία συνάντηση για τη φετινή χρονιά δουλέψαμε περισσότερο με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το βιβλίο ανήκει στο είδος της μαρτυρίας και κυριολεκτικά βομβαρδίζεται από ένα πλήθος πληροφοριών-πηγών κυρίως ηλεκτρονικών για όποιον αποφασίσει να το ψάξει λίγο παραπέρα το θέμα αυτό.
Πριν βρεθούμε πήραμε όλοι από μια "κάρτα ανάγνωσης", δηλαδή μια δραστηριότητα σχετική με το βιβλίο που διαβάσαμε (μπορείτε να πάρετε μια ιδέα από τις διαφάνειες). Έτσι η συζήτησή μας στράφηκε γύρω από την πραγματική ιστορία του μικρού Ικμπάλ αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ο συγγραφέας χειρίστηκε το υλικό του: κάποια αληθινά στοιχεία και κάποια άλλα εντελώς μυθοπλαστικά (π.χ. εσωτερικές σκέψεις των ηρώων, ακόμα και οι ίδιοι οι ήρωες).
Αφού τα εντοπίσαμε ξεκινήσαμε μια συζήτηση για τα πραγματολογικά στοιχεία του. Επί παραδείγματι γιατί ένα "γαλάζιο" μπουχάρα είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο χαλί; Τι σημαίνει "μπουχάρα"; Τι συμβαίνει στη βιομηχανία χαλιών του Πακιστάν; Πώς είναι σήμερα τα πράγματα εκεί; Γιατί αυτό το παιδί ξεχωρίζει από πολλά συνομήλικά του; Ποιο είναι το καθημερινό του πρόγραμμα; Είναι σύμφωνο με ό,τι ορίζει η Διακήρυξη για τα δικαιώματα του παιδιού; Πολλές απορίες, πολλές ευκαιρίες για να μιλήσουμε για την παιδική εργασία και το πώς εμείς αγοράζοντας σήμερα από μεγάλες πολυεθνικές συντηρούμε αυτό το καθεστώς [είναι γνωστό πια πως πολλά από αυτά τα είδη οφείλουν το χαμηλό τους κόστος στα φθηνά εργατικά χέρια και η φαντασία μας δε χρειάζεται να προσπαθήσει πολύ για να καταλάβουμε πως πολλά από αυτά ανήκουν σε μικρά (ίσως πολύ μικρά) παιδιά]...
Για την ημερολογιακή καταγραφή της συνάντησης
Η εκπαιδευτικός-Υπεύθυνη λειτουργίας της Λέσχης
Σίσσυ Τσιφλίδου