Δευτέρα 19/12/2016
Το βιβλίο που διαβάσαμε:
Βασίλης Παπαθεοδώρου
«Ναι, Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης»
«Το βιβλίο αυτό είναι βασισμένο στην αληθινή ιστορία της Βιρτζίνια Ο' Χάνλον και στο πιο πολυδιαβασμένο άρθρο εφημερίδας παγκοσμίως, που ενέπνευσε πλήθος βιβλίων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, θεατρικών έργων.
Πρόκειται για μια τρυφερή χριστουγεννιάτικη ιστορία που εκτυλίσσεται από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’70. Όλα αρχίζουν το 1897, όταν το οκτάχρονο κοριτσάκι στέλνει ένα γράμμα στη νεοϋορκέζικη εφημερίδα Σαν, την πιο αξιόπιστη της εποχής, ρωτώντας για την ύπαρξη του Αϊ-Βασίλη. Οι συντάκτες της εφημερίδας, έπειτα από πολλή σκέψη, αποφασίζουν να απαντήσουν στο ερώτημα που βασανίζει όλα τα παιδιά. Το γράμμα της Βιρτζίνια, αλλά και η απάντηση της εφημερίδας, μέσω του αρχισυντάκτη της Φράνσις Τσερτς, γίνονται ύμνος στην ξεγνοιασιά και την παιδικότητα που αποπνέουν τα Χριστούγεννα.
Οι μικροί αναγνώστες θα γνωρίσουν σημαντικές στιγμές από τη ζωή της ηρωίδας, θα μοιραστούν την πίστη της στο πνεύμα και στο νόημα των γιορτών και θα ανακαλύψουν πώς ένα τέτοιο γράμμα μπορεί να αλλάξει τον κόσμο μας για πάντα. Ένα τρυφερό βιβλίο που αποδεικνύει στα παιδιά πως ο Άγιος Βασίλης υπάρχει, όχι μόνο τις μέρες των Χριστουγέννων, αλλά και όλη τη χρονιά, για να ζεσταίνει τις καρδιές τους.
(Από την παρουσίαση της έκδοσης)
Στη συζήτησή μας γύρω από το βιβλίο κυριάρχησε το παιδικό βίωμα που αναβίωσε με την ερώτηση: "Υπάρχει Άγιος Βασίλης; Τι θα κάνατε εσείς αν το μικρό σας αδελφάκι σάς έκανε την ίδια ερώτηση που έκανε και η Βιρτζίνια στην εφημερίδα;" Ήταν εντυπωσιακό ότι όλοι και όλες είχαν να μοιραστούν την εμπειρία τους, όταν έμαθαν σε κάποια ηλικία ότι ... Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει κι ότι τα δώρα τα έφερνε ο μπαμπάς και η μαμά ή οι παππούδες! Σταθήκαμε στο γράμμα του δημοσιογράφου, ουσιαστικά στην απαντητική του επιστολή στη Βιρτζίνια, και συζητήσαμε για αρκετή ώρα το νόημα της ύπαρξης του Άγιου Βασίλη όχι ως κίνητρο καταναλωτικών αγαθών αλλά ως παρώθηση για ανάδειξη της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της συμπόνιας, μιας και η ιστορία των χαρακτήρων που πλαισιώνουν τη Βιρτζίνια αποδεικνύει ότι έχουμε ανάγκη να πιστεύουμε σε κάτι που θα φέρει αισιοδοξία στη ζωή μας, θα εκπληρώσει ίσως τα όνειρα και τις επιθυμίες μας για το μέλλον, θα μας δώσει χαρά και ελπίδα.
Επίσης σταθήκαμε και στον χαρακτήρα της Βιρτζίνια: πόσο την επηρέασε στη ζωή της αυτή η επιστολή, τι είδους άνθρωπος ήταν και αναφέραμε ιδιαίτερα τη συγκινητική σκηνή με το παιδάκι που ήθελε τόσο αλλά δεν μπορούσε να βγάλει μια φωτογραφία με τον Αϊ Βασίλη επειδή ήταν μαυράκι και δεν επιτρεπόταν να συχνάζει στα ίδια μέρη με τους λευκούς. Η Βιρτζίνια ήταν εκείνη που έβαλε στη θέση τους τους ρατσιστές υπαλλήλους του πολυκαταστήματος και έδωσε αυτή τη χαρά στο μικρό παιδί.
Ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου και σε άλλα του βιβλία, όπως το "Ο Αϊ Βασίλης στο ραντάρ", "Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας" και το "Μια αστεία επιδημία" μάς αποκαλύπτει ότι εμπνέεται από πραγματικά γεγονότα (θυμηθείτε και τον Παντελή Καλιότσο στο "Ένα σακί μαλλιά", για όσους δεν το έχουν διαβάσει σίγουρα το έχουν γνωρίσει στο Ανθολόγιο της Γ΄- Δ΄ Δημοτικού). Σε εισαγωγικό σημείωμα εορταστικής έκδοσης του βιβλίου το 2014 ο συγγραφέας έγραφε πόσο ο κάθε άνθρωπος θυμάται πράγματα που τον έχουν σημαδέψει από την παιδική του ηλικία, θετικά ή αρνητικά. Ένα από αυτά είναι και η αποκάλυψη της ανυπαρξίας του Αϊ Βασίλη.
Παρακολουθήστε την παρουσίαση από τον εκδοτικό οίκο Καστανιώτη:
Θέλετε να την ακούσετε να διαβάζει σε μεγάλη ηλικία εκείνη την επιστολή;
Μέρες που ήταν, φτιάξαμε και ανάλογες χριστουγεννιάτικες κάρτες: